Frostigt & busigt

Brrr!! Nu börjar vintern närma sig här uppe. Riktigt frostiga mornar är det. Jag hatar verkligen att frysa men jag måste ändå erkänna att frost är otroligt vackert! Sen har vi ju fått ha så härligt soliga dagar här uppe i norr nu så det har verkligen varit skönt att bara vara ute på gården och bara vara:) Barnen har oxå uppskattat det fina vädret och i helgen så var det riktigt busigt ute i trädgården:) Lite omorganiserat i bäcken av minstingen blev det innan jag hann se vad som försegick, lite stenar är ju alltid kul att kasta.:)

Sen fick jag en ganska förståelig förklaring av en ivrig 3-åring, om hur allt gått till(??) Och då är det ju klart att man inte kan bli arg:)

Här kommer lite bilder från helgen


Grävdags

Äntligen har det landat lite vårlökar i brevlådan från Odla.nu:)
Det vart STORA spaden som fick åka fram för att omorganisera lite i de lite väl övervuxna rabatterna. När man väl börjar gräva och flytta om så blir det snabbt hur roligt som helst och man kommer på nya idee´r hela tiden! Nu har jag dock hejdat mig lite och bestämt att de flesta nya lökar ska få sin plats i rabatten vid entre´n. Det blir välkomnande och bra:) Dessa är det som ska ner.


Här


Rensadet går av bara farten! En död gammal hängsalix hade fått kläs in av en ettårig växt i sommar, vilket faktiskt vart rätt bra, tillslut. Men nu ryker den.


Om någon kommer ihåg liljan i tidigare inlägg, som jag inte trodde skulle hinna slå ut, så trodde jag fel:) Nu är den i full blom. Bättre sent än aldrig!


Övrigt i trädgården så känns det riktigt höstmysigt och de sommarplanteringar som trivts och frodats är verkligen i sin fulla prakt nu, när de snart fryser ihjäl tyvärr.. Shuberthäggen bryter av fint med et riktigt vinröda bladen till allt det gröna.


Också en bild på favoriten såklart:)

Faktiskt inte "Magnus".. Jag hade köpt en ny sort som jag inte kom ihåg vad den heter (as usual..) Tror det var någonting med Sun..... Hmm...
Jaja. Fin är den då!

Ljustider & lite grönt

Så kom höstrusket tillbaka.. Usch.
Förra veckan var ju helt underbart solig och varm, nästan som en liten extrasommar. Men nu är det regn och rusk i gen och det känns faktiskt som att hösten har tagit ett fast grepp nu och att kylan inte är långt bort. I trädgården har en del perenner börjat vika in litegrann för hösten och tyvärr så är en favoriterna, hostan, en av de första som brukar ge med sig. Nu har jag i alla fall hunnit vara med och plockat in lite fina hostablad att ha i en vas på bordet. Det behöver ju faktiskt inte vara mer komplicerat än så för att det ska bli vackert:)

Alla ljus och ljusbrickor har jag oxå börjat gräva fram, att tända ljus i höstmörkret är ju faktiskt hur mysigt som helst. Här uppe i norr har vi ju ljust dygnet runt, hela sommare, så det är liksom ingen ide´att tända ljus för att få lite mysigt, det blir liksom ingen effekt. Men nu så! Nu eldas det:) Har dessutom fått dille på att gjuta ljusfat i betong så det lär inte fattas ställen att placera ut ljusen på.

I övrigt i trädgården så har jag inte ens börjat med allt som jag tänkt göra. Är så där lagom höstseg vilket är ganska skönt. Jag väntar helt enkelt in bättre väder och de beställda vårlökana så länge:)
Septemberträdgård

Hösten i trädgården är nog faktiskt den bäste tiden om jag får säga det själv. Ingen stress som på våren då man springer runt som ett skållat troll för att hinna med allt som ska sås, planteras, rensas, planeras och vattnas. På hösten är det liksom ingen ide´ att stressa upp sig. Det som har haft en bra sommar det står snällt kvar där det står och det som ev inte gick som man tänkt sig, ja det är som det är:)

Nu är det lite höstgrävning och planering för nästa år plus några impulsköp som ska få hitta sig en plats någonstans. Kan bli problem... Men om man bara (utan att fråga förstås) omvandlar lite mer gräsmatta till planteringyta så är det löst:) Gräsklippning är det ju ändå ingen i detta hus som har nåt större intresse av så det är ju lika bra att minska ner på besväret:)

Finast i trädgården just nu här uppe i zon 5 är dessa senblommare. Plus solhattarna förstås i förra inlägget.
En lilja som jag inte kommer ihåg vad det är för sort (att man aldrig lär sig att anteckna!) kommer förmodligen att fä lite svårt att hinna med blomning i år. Synd, men om jag har tur så kanske!
För utfyllnad i rabatterna och sällskap, kan man istället för trädgårdstomtar placera ut små trötta barn i trädgården. Mycket sötare och trevligare;)

Favoritmodellen

De är bara helt oemotståndliga att fotografera. Jag vet inte huur många bilder jag har tagit på solhattar under åren men det är långt många fler än jag behöver i alla fall:) Verkligen dags att köpa lite fler sorter än ynka två, så att det blir lite variation i bildarkivet någon gång! "Green Envy" "Wintervine" står högst upp på önskelistan just nu. Tills de har hittat hem till min trädgård så får de gamla trotjänarna "Magnus" Och "Whie swan" stå för modellandet.Till bloggens startsida


bloglovin


LITE OM MIG HEMSIDA


WEBBUTIK

RSS 2.0