Körsbärslikör
(annan sort går givetvis lika bra:)
Så vet man, att bären är RÄTT så sura, och inte alls särskilt roliga.
Men man kan ändå göra roliga saker med dom:)
Bland annat supergod likör:)
Till körsbärssprit:
- 2 liter ca 1 kg fina körsbär
- 1 liter okryddat brännvin som vodka
- Till varje liter körsbärssprit:
- 600 gram florsocker
- 2 dl vatten
- 2 cm vaniljstång (valfritt)
- Rensa bären och skölj dem och låt rinna av. Kärna ur 1/3 av körsbären och krossa kärnorna. Tag två flaskor och stoppa hälften av körsbären i varje, fördela lite kärnor i varje också. Häll på spriten.
- Förslut flaskorna med kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
- Sila bort bären med en silduk eller kaffefilter. Häll upp spriten i två nya flaskor.
- Gör en sockerlag: blanda socker, vatten och vanilj i en kastrull och koka ihop till en sockerlag.
- Låt svalna och kyl sockerlagen.
- Fördela sockerlagen i körsbärsspriten, skaka om och låt gärna stå någon dag.
- Nu är körsbärslikören klar.
Portioner : | 2 st 75 cl flaskor körsbärslikör |